Με πιο υγιές έδαφος και υψηλής ποιότητας θρέψη των καλλιεργειών, οι αγρότες τριπλασιάζουν τη σοδειά τους
Την τελευταία τετραετία, ο Κενυάτης καλλιεργητής αραβοσίτου Philip Kipkorir τριπλασίασε τη σοδειά του και βελτίωσε την υγεία του εδάφους στους αγρούς του. Το αγρόκτημά του αποτελεί παράδειγμα για τους αγρότες που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γεωπονικές γνώσεις τους.
Ο Kipkorir ζει με τη σύζυγο και τα τρία του παιδιά στο βόρειο τμήμα του Αφρικανικού Ρήγματος της Κένυας, στην περιοχή Kongasis. Κοντά στο αγρόκτημά του υπάρχει ένα Κέντρο Αριστείας της Yara. Το κέντρο αυτό συνεργάζεται με αγρότες με σκοπό την ανταλλαγή γεωπονικών γνώσεων και την παροχή λύσεων που βελτιώνουν τη σοδειά. Επικεφαλής του προγράμματος είναι γεωπόνοι της Yara.
Καλύτερες πρακτικές για καλύτερα αποτελέσματα
Ο Kipkorir εξηγεί ότι μέσα από τη συνεργασία του με τη Yara έχει βελτιώσει τις καλλιεργητικές πρακτικές του. Η καλλιέργειά του έχει γίνει πιο ανθεκτική στην ξηρασία, η οποία συνιστά ολοένα και μεγαλύτερη πρόκληση λόγω της κλιματικής αλλαγής.
– «Μαζί, εστιάσαμε κυρίως σε τρία πράγματα. Πώς να φυτεύω, πώς να χρησιμοποιώ τα λιπάσματα και πότε να εφαρμόζω το προϊόν. Μόνο με αυτά τα τρία, απλά βήματα, πέρασα από τα 15-20 σακιά ανά στρέμμα την πρώτη χρονιά σε 40-45 σακιά ανά στρέμμα μία τετραετία αργότερα. Ο επόμενος στόχος μου είναι να φτάσω τους 50 σακιά» λέει ο Kipkorir.
Η μετάβαση σε πιο αναγεννητικές καλλιεργητικές πρακτικές και καλύτερα λιπάσματα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της υγείας του εδάφους και στην αύξηση της σοδειάς. Μέχρι πρόσφατα, ο Kipkorir όργωνε διαρκώς το έδαφος, με αποτέλεσμα να το αποστερεί από ανόργανα συστατικά.
– «Τα λιπάσματα που χρησιμοποιούσαμε παλιότερα προκαλούσαν έντονη οξίνιση στο έδαφος και δεν περιείχαν ιχνοστοιχεία. Οι σοδειές μας ήταν φτωχές. Οι αγρότες βυθίζονταν στην απελπισία εξαιτίας του λιμού. Τα λιπάσματα της Yara προκαλούν λιγότερη οξίνιση και είναι πολύ καλύτερα για το έδαφος και το περιβάλλον. Η τιμή pH του εδάφους είναι τώρα φανερά βελτιωμένη - πραγματικά βλέπω τη διαφορά» σχολιάζει ο Kipkorir.
«Συνήθως έβγαζα 15 σακιά αραβοσίτου ανά στρέμμα. Τώρα η σοδειά είναι 45 σακιά. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στη φτώχεια και σε μια καλή ζωή».
Ανταλλαγή γνώσεων σε όλη την περιοχή
Σε συνεργασία με τη Yara, ο Kipkorir έχει οργανώσει επισκέψεις στο αγρόκτημά του για να μοιράζεται με άλλους αγρότες την έμπνευση και τις γνώσεις του για τη βελτίωση της σοδειάς. Η πρώτη επίσκεψη προγραμματίστηκε κατά τη φάση της βλαστικής ανάπτυξης (δημιουργία φόβης) του αραβοσίτου και η δεύτερη κατά τη φάση του γεμίσματος των κόκκων. Περίπου 500 αγρότες παρευρέθηκαν σε καθεμία από τις επισκέψεις που οργάνωσε ο Kipkorir.
– «Με περίπου 4.000 αγρότες στην περιοχή, μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι η συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας της Yara έχει ήδη βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο όχι μόνο της δικής μου οικογένειας, αλλά και ολόκληρης της περιοχής» λέει. «Κάποτε ήμασταν φτωχοί και ούτε καν διανοούμασταν ότι τα παιδιά μας θα είχαν τη δυνατότητα να πάνε σχολείο. Χάρη στην αύξηση της σοδειάς, τα παιδιά μου τώρα μπορούν να πηγαίνουν σχολείο, να φοράνε κανονικά ρούχα και να ατενίζουν ένα καλύτερο μέλλον» καταλήγει ο Kipkorir.
Μάθετε περισσότερα για την στρατηγική μας και τη βιωσιμότητα της Yara
Η Yara βοηθάει γυναίκες παραγωγούς καφέ
Στην Κολομβία, οι γυναίκες αναλαμβάνουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο σε έναν παραδοσιακά ανδροκρατούμενο κλάδο.
Μάθετε περισσότεραΕτοιμαστείτε για τρόφιμα χωρίς ορυκτά καύσιμα
Χάρη στη συνεργασία της με τη Yara, η Lantmännen, ένας συνεταιρισμός που αριθμεί περίπου 19.000 Σουηδούς αγρότες.
Μάθετε περισσότεραΑναπτύσσοντας ένα μέλλον θετικό για τη φύση
Η Yara θα συμβάλει σε ένα σύστημα τροφίμων που προστατεύει τη φύση, μειώνει τις εκπομπές ρύπων...
Μάθετε περισσότεραΟ παλμός της Γης μας ενώνει
Κατά την ανάπτυξη της εκστρατείας για τον νέο φιλόδοξο στόχο της, η Yara άντλησε έμπνευση από το μυστηριώδες επιστημονικό φαι
Μάθετε περισσότεραAγρότες τριπλασιάζουν τη σοδειά τους
Την τελευταία τετραετία, ο Κενυάτης καλλιεργητής αραβοσίτου Philip Kipkorir τριπλασίασε τη σοδειά του και βελτίωσε την υγεία.
Μάθετε περισσότεραΗ Γη έχει στα αλήθεια παλμό;
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η απάντηση είναι ναι. Κάθε 26 δευτερόλεπτα, μικρές δονήσεις ταρακουνούν τα «σωθικά» της Γης.
Μάθετε περισσότερα