Απριλίου 01, 2024
Η γνώση της Yara στις υπηρεσίες του Αγρότη της Χρονιάς
«Η θρέψη είναι πολύ σηµαντική για την καλλιέργεια ιδίως για την δική µου που είναι τα σιτηρά αλλά φαντάζοµαι για όλες, όσο απαραίτητος είναι ο σωστός τρόπος καλλιέργειας και ο µηχανολογικός εξοπλισµός άλλο τόσο και ακόµα παραπάνω είναι η θρέψη», ανέφερε ο έµπειρος παραγωγός παραλαµβάνοντας τα σκευάσµατα διαφυλλικών εφαρµογών YaraVita GRAMITREL και YaraVita OPTIMARIS, παρουσία των στελεχών της Yara Ελλάς, Νίκου Μυτιλέκα Marketing & Agronomy Manager, Μαρίας Ψαρρού Marketing Operation and Content Manager και του Ηρακλή Σάπουντζόγλου υπεύθυνο πωλήσεων Βορείου Ελλάδος.
Μάλιστα για να τον βοηθήσει τον κ. Χαρένη να διαµορφώσει µία προσαρµοσµένη λιπαντική τακτική για κάθε καλλιέργεια, η Yara Ελλάς του παρέδωσε εδαφολογικές αναλύσεις και αναλύσεις φυτικών ιστών από την υπηρεσία Megalab. Σε αυτό το σηµείο ο παραγωγός συµφώνησε πως ο κάθε συνάδελφός του είναι απαραίτητο τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια να κάνει εντατικά αναλύσεις στους αγρούς του µέχρι να τα φέρει στο επίπεδο που θέλει και να έχει την απόδοση που θέλει και µετά από µια πενταετία µπορεί αυτό να το αραιώσει και να το κάνει κάθε 2-3 χρόνια. «Είµαστε τυχεροί γιατί τα προϊόντα που µας προσφέρει η Yara Ελλάς για να εφαρµόσουµε στα φυτά µας για την θρέψη, νοµίζω καλύπτουν πολλά προβλήµατα και λειτουργούν και έξυπνα για τα φυτά µας και µας δίνει τη δυνατότητα να βελτιώσουµε πολλά πράγµατα από την παραγωγή µας», ανέφερε ο κ. Χαρένης.
Καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα µε το λιγότερο κόστος
Παράλληλα ο παραγωγός, έκανε ειδική αναφορά και στην εµπειρία του µε τη γεωργία ακριβείας και το ρόλο που παίζει αυτή στη θρέψη: «Η γεωργία ακριβείας σίγουρα παίζει ρόλο και σε συνδυασµό µε την θρέψη γιατί πρέπει ένα λίπασµα να το ρίξουµε και σωστά, στο χρόνο που πρέπει και στην ποσότητα που πρέπει. Οπότε όλες αυτές οι τεχνικές µας βοηθούν ώστε να κάνουµε την λίπανση µας πιο σωστή και να έχουµε το µεγαλύτερο αποτέλεσµα µε το λιγότερο κόστος. Όσον αφορά την γεωργία ακριβείας έχω δει τουλάχιστον 15% οικονοµία στα λιπάσµατα και στην θρέψη και περίπου 30% περισσότερο απόδοση στην παραγωγή. Που αυτό αν το αθροίσουµε είναι πολύ σηµαντικό κοµµάτι και είναι αυτή η διαφορά που µπορεί να γίνει η επιχείρηση πιο βιώσιµη».